L´Aigua és transparent però te dissoltes substàncies, entre aquestes substàncies que hi ha dissoltes s’hi troben els gasos que composen l´aire. A vegades, quan omplim un got amb aigua de l´aixeta, l´aire que hi ha dissolt a l´aigua s´escapa d´ella creant microbombolles que li donen un color blanc.
L´aire es troba dissolt a l´aigua igual que hi podem dissoldre sucre o sal i desapareixen a la vista però hi són. Quan aquest aire s´escapa de l´aigua és quan es produeix el fenòmen de “l’aigua blanca”.
Hi ha una forma molt senzilla d´esbrinar que es tracta d´aquest fenòmen i no d´alguna altra anomalia i que consisteix en omplir un got d´aigua i deixar-lo reposar. Si l´observem detingudament un parell de minuts, veurem com l´aigua comença a fer-se transparent, primer al fons del got i després, poc a poc, la part transparent va creixent cap a dalt a mesura que les bombolles d´aire pugen cap a la superfície, fins a recuperar la transparència total.
A banda de les explicacions físico-químiques que ens portarien a una lliçó de dissolucions i parlar de temperatura, pressió, saturació,…En quines circumstàncies es pot prouïr el fenòmen de l´aigua blanca?
L´aigua de consum que s´extreu d’aqüífers profunds, acostuma a estar molt freda i amb una gran quantitat d´aire dissolt. En algunes èpoques de l´any, especialment primavera i estiu, l´aigua es bombeja fins a canonades properes a la superfície, aquestes es troben en un ambient més càlid i l´aigua s´escalfa. Com a l´interior de les canonades l´aigua circula a pressió, l´aire en excés no s´allibera fins que obrim l´aixeta. Quan obrim l´aixeta, la pressió disminueix bruscament, l´aire sobrant s´allibera en forma de petites bombolles i l´aigua es torna blanca.
Un altre moment en què acostuma a produïr-se aquesta aigua blanca és quan la companyia subministradora talla el subministrament per a realitzar treballs en les canonades de distribució. Al tallar el flux d´aigua, l´aire entra lliurement a les canonades, després, quan es restableix el servei, una part de l´aire es dissol en l´aigua. Un cop més, en obrir l´aixeta, disminueix la pressió i es forma l´aigua blanca.
Per acabar, una altra causa de formació d´aigua blanca és el circuit d’aigua calenta sanitària. Quan obrim l´aixeta de l´aigua calenta, estem alliberant aigua que ha guanyat molta temperatura a la caldera i per tant, és molt susceptible d´alliberar l´aire dissolt sobrant. Així, a l´obrir l´aixeta, disminueix la pressió i l´aigua es carrega de bombolles. Aquest fenòmen, que és molt normal, molts cops no l´apreciem deguat als difusors instal·lats a les aixetes que afavoreixen que l´aire s´escapi a l´atmosfera.
Resumint, si l´aigua de l´aixeta surt blanca, cal deixar-la reposar, si passats cinc minuts és transparent, es pot beure sense perill, si no és així, cal posar-se en contacte amb la companyia subministradora doncs pot haver-hi algun problema de contaminació.